Zierikzeese Iris Heijboer is rondemiss bij Wielerronde Zierikzee

Leon van de Sande, eigenaar van de Pizzeria, moet één van zijn vaste krachten vrijdag 23 augustus missen. Daar heeft de dame in kwestie een hele goede reden voor.
Iris Heijboer,al enkele jaren werkzaam bij de pizzeria in hartje Zierikzee is namelijk de rondemiss voor de editie van 2019. Leon van de Sande wil Iris Heijboer graag 'uitlenen’. Het is immers ook goede reclame voor zijn zaak.

Dit jaar kon het publiek kiezen uit drie kandidaten.

Lindsay Kesteloo uit Nieuwerkerk is verkozen tot rondemiss.

In totaal brachten 784 mensen hun stem uit. Daarvan kreeg de 21-jarige 52,3 procent.

Rondemiss heeft nog geen ronde gemist

Amy Westerbeke (23 jaar) neemt ieder jaar vrij voor criterium

Begin over de wielerronde van Zierikzee en Amy Westerbeke is nauwelijks meer af te stoppen. Tot zover ze zich kan herinneren heeft ze geen ronde gemist. Als toeschouwer. De 34e editie vervult ze een totaal andere rol: als wielermiss.

,,Als klein meisje zat ik al op de stoep. Mijn ouders moesten me op de stoep houden omdat ik zo enthousiast was”, zo klinken de eerste herinneringen van Amy Westerbeeke als de Grote Prijs Emergo Group aan de orde komt. ,,Mijn ouders keken er altijd naar. Het is begonnen met een klein clubje en dat groepje wordt steeds groter. De sfeer vind ik fantastisch. Ik volg het helemaal van begin tot einde met een lijst van deelnemers erbij. Ik denk nu al: het valt op die en die dag. Dan moet ik vrij vragen. Dan wil ik op de stoep zitten. Het is ook vaak mooi weer. Ik sta er nog niet met een spandoek, maar ik juich de renners wel toe. Ik kan niet zonder en wil het niet missen.”

,,Ik dacht dat het een grapje was”

Rondemiss Emily Kortlever volgt vriendin Evi op.

Emily mag in een mooie cabrio ‘rondjes scheuren’ over het parcours van de ronde van Zierikzee. Daarna mag ze het grote podium op om de winnaar te zoenen en zich te laten vereeuwigen met de top drie van de 33 editie. Met andere woorden: Emily Kortlever is de rondemiss.

Niet dat de 22-jarige, blonde Zierikzeese, geboren en getogen, iets heeft met wielrennen, ze is zeker bekend met het criterium door de binnenstad en langs de haven. ,,Ik heb er super veel last van gehad”, zegt ze met een glimlach. ,,Ik heb bij de Zeeuwsche Herberge gewerkt en moest met oversteken heel lang wachten omdat er renners voorbijkwamen. Dat is mijn ervaring met de wielerronde.”

Rasechte Zierikzeese rondemiss

Een rasechte Zierikzeese staat vrijdag 21 augustus bij de prijsuitreiking met de beste drie renners op het podium van de Grote Prijs Emergo Group. Evi is namelijk de rondemiss voor de 32e editie van het amateurcriterium in Zierikzee.

Hoe word je eigenlijk wielermiss? In het geval van de twintigjarige blondine was het eigenlijk heel simpel. ,,Een kennis van ons, Raymond Tolhoek, begon er eens over en vroeg of ik het leuk zou vinden”, vertelt Evi. ,,Zo is het ontstaan en het lijkt me wel leuk om een keer te doen.” 
De Pabo-student vindt de wielerronde een heel gezellig evenement tijdens de Zierikzeese Havendagen. ,,Ik ben er ieder jaar. Dan ga ik kijken met mijn opa en oma en vader en moeder. We hebben ook kennissen aan de Nieuwe Haven wonen. Sinds ik klein ben, heb ik geen Havendagen gemist. We zorgen dat we terug zijn van vakantie.” Dit jaar is dat niet anders: 13 augustus is ze voor een week naar Gran Canaria gegaan. En hoewel Evi volmondig toegeeft geen groot wielerfan te zijn, heeft ze wel ‘verstand’ van het parcours. ,,Er zitten veel bochtjes in. Het is niet gemakkelijk.” En bij nat weer, weet ze, is het oppassen op de glibberige steentjes.

Een miss(es) met verstand van wielrennen

Nathalie van de Zande (28): ,,Mijn zomer draait om de Tour de France”

,,Ik zou nog wel eens terug willen naar Alpe d’Huez. Toen ik vijf, zes jaar was, weet ik dat er iets is gebeurd.
Ruim een week van tevoren waren we er al om zeker te zijn van een plek. Op dag zelf kwam de reclamekaravaan voorbij. Dat vond ik als kind het mooiste. Daarna kwamen, de auto’s, motoren en de fietsers en dan was het weer voorbij.”

Haar eerste, vroege kennismaking met de (professionele) wielersport heeft de 28-jarige Nathalie van den Zande, de rondemiss van de 31e editie, voor haar leven ‘bedwelmd’. Ok, als klein kind van die leeftijd moest ze met haar ouders wel mee, maar gezien het enthousiasme waarmee ze haar verhalen vertelt en de kennis die ze heeft, kan ze de vakanties op Alpe d’Huez nooit als vervelend ervaren hebben.

,,Ik ben ermee opgevoed”, vertelt ze voor wie nog niet overtuigd was. ,,Mijn zomer draait om de Tour de France. Toen Bjarne Riis de Tour won, ben ik het voor de eerste keer goed gaan volgen.” Het fanatisme bleef daarna. In haar agenda komen grote uitroeptekens te staan als de Tour of een andere grote ronden in haar ‘buurt’ komen.

Voor de 30ste keer wordt de winnaar van de wielerronde gefeliciteerd door een van de mooiste meisjes van het eiland. Dit jaar is dat de twintigjarige Zierikzeese Britt Muste geworden.
De wielerronde wordt gereden op vrijdag 23 augustus, vanaf 18.30 uur. De winnaars krijgen rond 21.00 uur een zoen van rondemiss Britt.

Britt studeerde toerisme op het ROC en volgde daarna de opleiding tot stewardess, een combinatie van school en werken. Op dit moment doet ze haar eindstage bij de KLM.
Hierna gaat ze echter iets heel anders doen; ze heeft zich ingeschreven voor de studie voeding en diëtiek, waarmee ze in september gaat beginnen, in Den Haag. Britt werd
opgegeven als rondemiss door haar vader, Toon Muste, ook een echte Zierikzeeënaar. Maar ook Britt zelf is geboren en getogen in Zierikzee. Ze is sportief en doet aan fitness
en hardlopen, wielrennen is meer een sport die ze kent van haar vader Toon. “Hij traint altijd met de fietsclub en hij helpt ook bij de wielerronde. Ik wist wel dat hij me opgegeven
had als miss en ik vind het hartstikke leuk. Ik ga ieder jaar naar de Havendagen en nu sta ik daar dan zelf als miss! Dat had ik van te voren nooit kunnen bedenken.”

Rondemiss Barbara Hamminga is vooral motorfan.

Al voor de 29ste keer wordt de winnaar van de wielerronde Zierikzee gefeliciteerd door een Zierikzeese schone.
Dit jaar is Barbara Hamminga de rondemiss van de fietswedstrijd, die wordt gereden op vrijdag 24 augustus.

De 27-jarige Barbara voelde zich erg vereerd toen ze werd benaderd voor de functie van rondemiss. “Er zijn zoveel mooie, jonge vrouwen in Zierikzee en daarom had ik het echt niet verwacht”, aldus Barbara. Een groot wielerfan is ze niet, maar toch gaat ze met plezier naar de wedstrijd kijken. “Ik ben een motorfan, ik rijd zelf ook. Daarom vind ik vooral de motoren die achter de fietsers aanrijden erg leuk om naar te kijken.” Barbara is geen geboren Zierikzeese, maar heeft hier toch roots liggen.

Als een grapje begonnen

Op vrijdag 26 augustus staat in Zierikzee alweer de 28ste editie van de plaatselijke wielerronde op het programma. Ons Eiland is een van de sponsoren van de Zierikzeese ronde en zal daarom dit evenement, dat dit jaar voor het eerst de naam ‘Superprijs café de Gekroonde Suikerbiet’ draagt, de komende tijd op de voet volgen.

Vorige week was er al aandacht voor een seniorenfietstocht die voorafgaand aan de wielerronde wordt gehouden, vandaag presenteren we de rondemiss. Die eer is dit jaar weggelegd voor Ilse van der Slikke. “Het is eigenlijk een paar jaar geleden als grapje begonnen”, legt de Zierikzeese uit hoe ze aan dit ‘baantje’ gekomen is. “Theo de Looze, een van de organisatoren van de wielerronde, stond toen nog achter de bar van café De Biet en zat me een beetje te pushen dat ik het maar eens moest doen. Een paar maanden geleden kwam hij naar me toe met het serieuze verzoek dat ik maar eens een jurk uit moest gaan zoeken, want dit jaar zou het er dan echt van gaan komen.

Rondemiss Wielerronde is bekend.

Terwijl het WK voetbal nog volop aan de gang is, gaat de blik met een schuin oog langzaam ook weer naar het wielrennen. Op zondag 4 juli 2010 kan heel wielerminnend Schouwen-Duiveland genieten van de doorkomst van de Tour de France.

En ook in augustus is er op wielergebied genoeg te doen. Op zaterdag 7 augustus is de Ring van Burgh-Haamstede het decor voor de jaarlijkse wielerronde en op vrijdag 27 augustus staat alweer de 27ste editie van de wielerronde van Zierikzee op het programma.

Ons Eiland is een van de sponsoren van de Zierikzeese ronde en zal daarom dit evenement de komende tijd op de voet volgen. In dit eerste artikel maken we de rondemiss bekend. Die eer is dit jaar weggelegd voor Karolien Roon. De Zierikzeese is op een bijzondere manier aan dit erebaantje gekomen.

Karen van de Velde, is rondemiss 2009.
20 lentes jong, en woonachtig te zierikzee.

"Laat die renners maar komen".


De rondemiss wordt verzorgd door:

- Bliek Mode              Kleding
- Rodico Shoes          Schoenen
- Culihair Kapsalon       Kapsel
- Plantarium Padmos   Bloemen

Veelzijdige wielermiss : Daniëlle van Tongeren heeft al ervaring opgedaan met skeeleraars

Toen de geboren Rotterdamse Daniëlle van Tongeren op negentienjarige leeftijd met haar ouders naar Zeeland verhuisde (,,We woonden in niet zo’n lekkere buurt”), was ze er van overtuigd dat ze binnen afzienbare tijd terug zou keren naar de Maasstad. Echter, zeven jaar verder is Schouwen-Duiveland – ze woont in Renesse – haar tweede thuis geworden. ,,Je ziet het. We (samen met Mischa van den Hoek) hebben nu een huis gekocht. Ik ben helemaal gesetteld.”

Wanneer Van Tongeren in Rotterdam had gewoond, was ze nooit in aanmerking gekomen voor het erebaantje van wielermiss tijdens de ronde DRV accountants Zierikzee. Toch is haar ‘uitverkiezing’ best bijzonder: ze is namelijk de eerste sinds 2001 die niet uit Zierikzee komt en het is alweer vijftien jaar geleden dat de Zierikzeese ronde een miss uit Renesse had. Bovendien was ze al eens eerder miss, skeelermiss wel te verstaan. Bijna vijf jaar geleden reed ze in auto mee tijdens de finale van de nationale skeelercup op Schouwen-Duiveland. ,,Dat was een hele gezellige dag. Het was leuk en ik moest gewoon mezelf zijn. Ik hoefde er niet veel aan te doen want het ging allemaal van zelf”, herinnert Van Tongeren zich.