Afdrukken

Veelzijdige wielermiss : Daniëlle van Tongeren heeft al ervaring opgedaan met skeeleraars

Toen de geboren Rotterdamse Daniëlle van Tongeren op negentienjarige leeftijd met haar ouders naar Zeeland verhuisde (,,We woonden in niet zo’n lekkere buurt”), was ze er van overtuigd dat ze binnen afzienbare tijd terug zou keren naar de Maasstad. Echter, zeven jaar verder is Schouwen-Duiveland – ze woont in Renesse – haar tweede thuis geworden. ,,Je ziet het. We (samen met Mischa van den Hoek) hebben nu een huis gekocht. Ik ben helemaal gesetteld.”

Wanneer Van Tongeren in Rotterdam had gewoond, was ze nooit in aanmerking gekomen voor het erebaantje van wielermiss tijdens de ronde DRV accountants Zierikzee. Toch is haar ‘uitverkiezing’ best bijzonder: ze is namelijk de eerste sinds 2001 die niet uit Zierikzee komt en het is alweer vijftien jaar geleden dat de Zierikzeese ronde een miss uit Renesse had. Bovendien was ze al eens eerder miss, skeelermiss wel te verstaan. Bijna vijf jaar geleden reed ze in auto mee tijdens de finale van de nationale skeelercup op Schouwen-Duiveland. ,,Dat was een hele gezellige dag. Het was leuk en ik moest gewoon mezelf zijn. Ik hoefde er niet veel aan te doen want het ging allemaal van zelf”, herinnert Van Tongeren zich.

Zo’n vier maanden geleden kreeg ze van Patrick Just van Delta Makelaardij, één van de sponsoren van het criterium, het verzoek als rondmiss op te treden. Van Tongeren zei voor de tweede keer ja. ,Ik heb al eens ervaren hoe het was. Iedereen is vrolijk op zo’n dag en heerst een leuke stemming.”

Naast de representatieve functie van skeeler- en wielermiss is Van Tongeren nog van vele andere markten thuis. Ze geeft spinningles (droogfietsen) bij Fitland in Goes, ze werkt in de kinderdagopvang Koos bij ’t Staepel’of in Renesse, presenteert samen met Marcel Willemse het jaarlijkse Aemstie Alive in sportcentrum Westerschouwen en zit in het stichtingsbestuur van ‘Zeeland sport voor Sophia’.

Dit is een kleine broer van het Rotterdamse ‘sporten voor Sophia’ van het kinderziekenhuis met dezelfde naam. Hiervoor is Van Tongeren al weer een paar jaar betrokken (organiseren, notuleren, instructeurs regelen en sponsoren zoeken) bij spinningmarathons waarbij individuen en bedrijven (veel) geld bij elkaar fietsen voor de kinderen van het Sophia-ziekenhuis.

Daniëlle van Tongeren op een karakteristieke plek in Zierikzee. Foto Marieke Mandemaker