Afdrukken

Een miss(es) met verstand van wielrennen

Nathalie van de Zande (28): ,,Mijn zomer draait om de Tour de France”

,,Ik zou nog wel eens terug willen naar Alpe d’Huez. Toen ik vijf, zes jaar was, weet ik dat er iets is gebeurd.
Ruim een week van tevoren waren we er al om zeker te zijn van een plek. Op dag zelf kwam de reclamekaravaan voorbij. Dat vond ik als kind het mooiste. Daarna kwamen, de auto’s, motoren en de fietsers en dan was het weer voorbij.”

Haar eerste, vroege kennismaking met de (professionele) wielersport heeft de 28-jarige Nathalie van den Zande, de rondemiss van de 31e editie, voor haar leven ‘bedwelmd’. Ok, als klein kind van die leeftijd moest ze met haar ouders wel mee, maar gezien het enthousiasme waarmee ze haar verhalen vertelt en de kennis die ze heeft, kan ze de vakanties op Alpe d’Huez nooit als vervelend ervaren hebben.

,,Ik ben ermee opgevoed”, vertelt ze voor wie nog niet overtuigd was. ,,Mijn zomer draait om de Tour de France. Toen Bjarne Riis de Tour won, ben ik het voor de eerste keer goed gaan volgen.” Het fanatisme bleef daarna. In haar agenda komen grote uitroeptekens te staan als de Tour of een andere grote ronden in haar ‘buurt’ komen.

Zo was Nathalie van de Zande bij de Tourstart in London, bezocht de Grand Depart in Rotterdam en was ze bij de opening van de Vuelta in Assen. Maar, wat was er nu met de aankomst van de Giro in haar huidige woonplaats Middelburg? ,,Ik was op vakantie in Peru en was een week later terug. Wat baalde ik daarvan”.
Nou, laat het ‘de’ er vier jaar later maar van af. En dan: ,,René Plu (haar vader, red.) is een ongelooflijke wielerfan. In Frankrijk hadden we de wereldontvanger aan en voor de laatste twintig kilometer van een etappe zochten we een bar met tv.

De Tour heb ik altijd gevolgd, maar andere koersen kunnen volledig langs me heen gaan. Thuis probeer ik het laatste uur wel mee te pakken, maar dan moet het ook van het werk kunnen. En ’s avonds de Avondetappe. Dat hoort er ook al heel lang bij. Als je er meer van afweet, wordt het interessanter. De verhalen in zo’n koers. Er zit zoveel in en achter. De waaieretappe van vorig jaar was ook zo leuk.” Het verbaast niemand dat Nathalie van de Zande in 2015 in Utrecht is voor de Tourstart en de volgende dag in haar eigen Zeeland wanneer het peloton op de Oosterscheldekering finisht. ,,Ik ga op een punt van de kering staan waar de renners omhoog gaan. Dat lijkt me een heel mooi beeld.” De ronde van Zierikzee ‘past’ net als de Tour de France in de zomer van Nathalie ,,Mijn vader was verkeersregelaar op de Wevershoek. Daar ging ik altijd kijken. Die hoek - ik weet niet meer precies wanneer - heb
ik en mijn broer Jacco overgenomen. Dat hebben we zo’n tien jaar gedaan en elk jaar maakte hij de grap dat ik rondemiss moest worden.” Toen Jacco in het wielerbestuur kwam, vroeg hij zijn zus meteen. ‘Nee, nu is het te laat’, grapte ze terug. Toch is ze overstag gegaan. ,,Er is zo vaak geroepen dat ze me moesten vragen, dus kon ik geen nee zeggen. Hoe vaak krijg je de kans om zoiets te doen?” Ze weet waar haar te wachten staat want ze heeft de ‘kunst’ al vaak af kunnen kijken. De renners kussen en het grote glas bier op het podium. ,,Maar”, zegt ze, ,,ik heb medelijden met de miss als ze voorbijrijdt. Mijn enige angst is dat ik autoziek word.”