Afdrukken

Rondemiss heeft nog geen ronde gemist

Amy Westerbeke (23 jaar) neemt ieder jaar vrij voor criterium

Begin over de wielerronde van Zierikzee en Amy Westerbeke is nauwelijks meer af te stoppen. Tot zover ze zich kan herinneren heeft ze geen ronde gemist. Als toeschouwer. De 34e editie vervult ze een totaal andere rol: als wielermiss.

,,Als klein meisje zat ik al op de stoep. Mijn ouders moesten me op de stoep houden omdat ik zo enthousiast was”, zo klinken de eerste herinneringen van Amy Westerbeeke als de Grote Prijs Emergo Group aan de orde komt. ,,Mijn ouders keken er altijd naar. Het is begonnen met een klein clubje en dat groepje wordt steeds groter. De sfeer vind ik fantastisch. Ik volg het helemaal van begin tot einde met een lijst van deelnemers erbij. Ik denk nu al: het valt op die en die dag. Dan moet ik vrij vragen. Dan wil ik op de stoep zitten. Het is ook vaak mooi weer. Ik sta er nog niet met een spandoek, maar ik juich de renners wel toe. Ik kan niet zonder en wil het niet missen.”

Het enthousiasme van de 23-jarige blondine uit Zierikzee houdt niet op. ,,Ik kijk er ieder jaar naar uit, maar vind het veel te snel klaar. Voor die mannen duurt het heel lang. Ik kijk er enorm naar uit om er deel van uit te maken.” Ook nu ze sinds vorig jaar samenwoont (met Stefan Vermeer, voetballer bij SKNWK), was ze van de partij bij haar ouders aan de Hoofdpoortstraat. ,,Ik zorg dat ik daar op tijd ben. Ik wil alles meemaken en zat er al de hele middag.”

Deze editie wordt dus behoorlijk anders voor Amy Westerbeeke. Geen enthousiast gejuich, niet met op de stoep bij haar ouders, maar rijdend in een cabrio en eindelijk aanwezig op het Havenplein. ,,Het zal heel anders zijn. Ik kan de ronde nu ook van dichterbij bekijken. Ik ga nu ook naar het Havenplein. Daar kom ik anders nooit tijdens de ronde. Het lijkt me erg leuk om te zien hoe het daar gaat.” Vanwege de vriendschap tussen Bart Verkaart, één van de comitéleden, en de ouders van Westerbeke werd de vraag al enkele malen opgeworpen rondemiss te worden. Gezien haar enthousiasme over de ronde lijkt die rol op haar lijf geschreven.

Zelf fietsen, al lijkt dat haar erg leuk, zit er vooralsnog niet in. Amy Westerbeke is pas afgestudeerd en werkt sinds twee maanden als sociaal-pedagogisch hulpverlener bij Emergis in Kloetinge. Ze werkt in wisselende diensten: dag, laat, nacht en weekend. ,,Het is ontzettend leuk werk en pittig, maar ook uitdagend en zeer leerzaam. Omdat ik nog maar net begonnen ben, probeer ik mijn balans tussen vrije tijd en werk te vinden. Wie weet dat ik in de toekomst nog ga fietsen.”

Waar ze met de ronde van Zierikzee is opgegroeid, is Amy Westerbeke dat ook met de paardensport. Ook weer dankzij haar ouders. Al veertien jaar heeft ze een eigen paard. Eerst reed ze dressuurwedstrijden tot de L-klasse, de laatste jaren – haar paard is nu twintig jaar – maakt ze vooral buiten- en strandritjes. Het gaat stukken minder snel dan de renners door de Hoofdpoortstraat ‘draven’, het genieten is er niet minder om.

Wereldregio premiumBron: Wereldregio


De kleding voor Amy Westerbeke wordt verzorgd door Ronald Deurloo Men -Women, het kapsel door Culi Hair, de make-up door Schoonheidsinstituut Moment, de schoenen door Rodico Schoenmode en de nagels door Pedicure praktijk Sherryl Evertse.